Stichting KunstWerkt

Collage Festival NL/B

Het Collage Festival bestaat uit een verkooptentoonstelling, workshops, een lezing, een kunstenaarsgesprek en een debat. Op deze manier laten we de bezoeker kennismaken met de veelzijdigheid van de hedendaagse collagekunst. We tonen o.a. fotocollage, décollage, cubomania, 3D-collage en assemblage.

Veertig hedendaagse kunstenaars, waaronder achttien collagisten uit België en tweeëntwintig uit Nederland, nemen deel aan het festival. Grote namen die zich bezig hebben gehouden met collagekunst zijn o.a. Hannah Höch, Georges Braque, Pablo Picasso, Kurt Schwitters, Man Ray, Joseph Cornell, Nancy Spero, John Stezaker, Mangechi Mutu en Sammy Slabbinck. Zij vormen slechts het topje van de ijsberg.

Wat gebeurt er tegenwoordig in de collagekunst? Wie zijn de collagekunstenaars van nu, in België en Nederland, en op welke manier geven ze vorm aan hun collages?

Het collageboek Dutch Collagists Traveling Book, een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, zal voor het eerst gepresenteerd en verkocht worden tijdens het festival.

Workshops
Na aanmelding voor een workshop krijg je een betaalverzoek van 5 euro. Als deze is voldaan krijg je een bevestigingsmail. Vol is vol! NB: vermeld de naam, dag en tijd van de gewenste workshop bij aanmelding.

Locative Collage, zaterdag 30 september 13.00 uur door Juliette Pestel, 12 deelnemers
Hou je van collage, fotografie en street art? Geef je dan op voor deze leuke workshop, waarbij je het allemaal combineert. Je gaat 1 of meer collages zónder achtergrond maken, want de straat is je achtergrond! Miss Printed uit Noorwegen bedacht deze techniek. Jullie gaan geïnspireerd door haar werk zélf aan de slag, eerst aan de tafel, maar al gauw buiten. Je krijgt allerlei tips en trucs. Neem je smartphone of camera en, indien nodig, een regenjas en paraplu mee. Aanmelden

Décollage, zaterdag 7 oktober 13.00 en 15.00 uur door Ro-Nalt Schrauwen, 8 deelnemers
Décollage is een fascinerende collagevorm die zijn oorsprong vindt in de kunststroming van het surrealisme. In tegenstelling tot traditionele collage, waarbij beelden worden opgebouwd door het toevoegen van verschillende elementen, draait décollage om het verwijderen en onthullen van delen van bestaande afbeeldingen. Door scheuren, snijden en schuren creëert décollage een intrigerend samenspel van lagen, waarbij nieuwe betekenissen naar voren komen door het blootleggen van verborgen beelden en texturen. Het resultaat is een unieke artistieke compositie die de kijker uitnodigt om te interpreteren en te ontdekken. Décollage is een krachtige expressievorm die de grenzen van de traditionele collage doorbreekt en de deur opent naar een wereld van visuele verrassingen en verbeelding. Aanmelden

Fotoweven, zaterdag 30 september en 14 oktober 15.00 uur door Isabelle Zumbrink, 8 deelnemers
Binnen de papierkunst is het vlechten en weven van papierstroken met allerlei kleuren, lengtes en vormen een bekende werkvorm. Tijdens deze workshop leer jij hoe je foto's uit tijdschriften kunt weven. Je gaat experimenteren, trial-and-error, een heuse ontdekkingsreis dus. Straks weet je hoe je eigen foto’s, die je dierbaar zijn, kunt weven. Om zo herinneringen aan elkaar te verbinden en mooie kleine kunstwerkjes te maken. Natuurlijk mag je ook eigen foto’s meenemen om te weven, graag zelfs. Aanmelden
    
Collage Care, The Method, zaterdag 14 oktober 13.00 uur door Juliette Pestel, 8 deelnemers
Dat collage heel ontspannend kan zijn is vast bekend. Ook kan het helpen om moeilijke perioden in je leven aan te kunnen. Je kunt dit zelf doen of aan de hand van een beproefde methode. Collage Care, The Method, is een leuke, creatieve en toegankelijke manier om uit te vogelen hoe het zit met emoties en gevoelens. Het kan je helpen lastige en moeilijke dingen te verwerken en te veranderen hoe je daar mee om gaat. Collage is een enorme blijmaker, verlaagt stress en geeft inzicht. We werken aan de hand van een oefening uit Collage Care, The Method, geschreven door therapeut en collage maker Laurie Kanyer uit de USA. Aanmelden

Anakarina  Maduro nl
Anath Junge Zarka nl
Anna Burvenich be
Annet Scholten nl
Anthony Leblicq be
Arlette Boerlage nl
Barbara Bervoets be
Bram Antheunis be
Brunhilde Borms be
Carine Hooykaas nl
Daan Lefebure be
Dirk van Vreckom be
Eveline Kurylak be
Geralda de Graaf nl
Iris Swartjes - Van Doorn nl

Isabelle Zumbrink nl
Jalinka Gressmann nl
Jelle van den Heede be
John Kok nl
Jonaske de Ruiter nl
Jordy Koevoets nl
Judith Kuijpers nl
Judith Zijtregtop nl
Juliette Pestel nl
Katrine van Klaveren nl
Maïté Jane be
Marleen Huijing nl
Marlies Verda nl
Mrtn (Maarten) van der Horst nl
Nancy Dominique be
Nancy Hoogstad nl
Nicolas Van Parys be
Peter Boom aka Pytr Baum nl
Phaedra van Genabet be
Ro-Nalt Schrauwen nl
Rudi Snauwaert be
Saar de Buysere be
Sylvie Puype be
Thijs van der Linden be
Wim Maes be

Dit festival wordt georganiseerd door Ro-Nalt Schrauwen, Jordy Koevoets en Nancy Hoogstad

Periode

donderdag, 28 september, 2023 tot zondag, 15 oktober, 2023

Agenda

  • Opening 'Collage Festival NL/B'

    zo 1 okt, 15:30

    Opening door Bram Antheunis van COUPEE collage collective.

  • Kunstenaarsgesprek 'Collage Festival NL/B'

    zo 8 okt, 15:30

    Kunstenaarsgesprek o.l.v. drs. Willy Atema van Kunsthistorisch Bureau Kunst & Kunde. Wat is een collage? Wat valt er onder collagekunst?

  • Finissage 'Collage Festival NL/B'

    zo 15 okt, 15:00

    Van 15.00 uur tot 16.00 uur een gratis lezing over beeldrecht door Luna Schumacher van Pictoright, de non-profit auteursrechtenorganisatie voor alle visuele makers in Nederland. Aansluitend een borrel en afsluiting van de expositie.

    Als collagekunstenaar gebruik je vaak beelden van andere makers. Fragmenten of hele plaatjes. Maar mag dat eigenlijk wel? Luna vertelt wat het speelveld is van de collagekunstenaar. Voorbeelden komen aan bod en al je vragen over dit prangende onderwerp zullen worden beantwoord.