Stichting KunstWerkt

Naakt versus Bloot

Van Dale vermeldt bij ‘naakt” : ontkleed, en bij ‘bloot’ : zonder kleding. Wikipedia noemt de termen in één adem, maar wordt bloot als minder confronterend bestempeld. Dit geeft meteen het delicate van het geheel aan: bloot is zonder kleding, er ontbreekt dus iets. Naakt is de pure vorm, geen bijbetekenis gewoon puur natuur, vandaar nudisme en naaktmodel: bij een bloot model zie je een ontkleed model dat nog sokjes draagt.

Naakt versus Bloot suggereert een strijd, maar welke strijd is dit? Wat is het verschil tussen naakt en bloot? Is er wel een verschil? Dertien zeer verschillende kunstenaars, waarvan de meeste deelnemers zijn van Stichting Kunstwerkt, hebben werken uitgekozen of speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt waarin het ontkleedde een rol speelt: schilders en beeldhouwers die werken in figuratieve stijl, maar ook abstract en expressief.

Dertien kunstenaars treden in de voetsporen van de kunstgeschiedenis:
Beaty Czetö, Nikolaj Dielemans, Willem van Hest, Joost Konings, Frits Kloppers, Zhanhong Liao, Astrid Meijer, Bert Mulder, Anneke Renes, Jeroen Staal, Annemarie van Ulden, Rob van der Ven, Frans de Winter en Kim Everdine Zeegers.

Het naakt heeft sinds mensenheugenis een rol gespeeld in de kunsten. Iedereen kent de Griekse en Romeinse beelden, maar ook in speelse schilderijtjes van verschillende Franse schilders komen nimfen en godinnen in hun naakte vorm voor. Het bloot is in de kunst vaak ontkend, toch zijn er vele tekeningen van Picasso maar ook Rembrandt bekend waar het blote lichaam meer suggereert dan alleen naakt zijn.

In de eenvoudige catalogus van de tentoonstelling wordt kort op deze geschiedenis in gegaan, de aandacht ligt echter in het hier en nu: hoe kijken hedendaagse kunstenaars naar het naakt (of het bloot). Dat kan over een lichaam gaan, maar ook over een gedachte of een ziel. De kunst spreekt voor zichzelf daarom hier geen vertaling van de zeggingskracht van de tentoongestelde werken. De strijd moet zonder handschoenen beslecht worden, wie geeft zich bloot en wie benaderd de naakte waarheid het meest? Of Naakt versus Bloot verliezers kent of enkel winnaars is aan u.

Periode

zondag, 15 april, 2012 tot zondag, 13 mei, 2012